Punč kocke

Sestavine:
Čokoladni biskvit:
- 130 g temne čokolade
- 130 g masla 
- 1 čž instant kave 
- 1/3 čž soda bikarbone
- 80 ml vode
- 50 ml mleka
- 110 g moke
- 120 g sladkorja
- 1 poravnana čž pecilnega praška
- 16 g nesladkanega kakava v prahu 
- ščep soli
- 2 jajci (L)
Klasični biskvit:
- 6 jajc (L)
- 100 g sladkorja
- 120 g moke
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 30 g gustina
- 1 čž pecilnega praška
Nadev:
- marelična marmelada (brez koščkov sadja)
- rum
- sok pomaranče (vsaj 0,6 L)
Glazura:
- 8-10 jž sladkorja v prahu
- pribl. 0,6 dl vode
- 2-3 jž ruma 
- 1-2 jž stisnjenega soka limone 
- rdeče jedilno barvilo


Velikost pekača 27,5 x 15 cm; lahko je tudi malce večji. Spekla sem 1x čokoladni biskvit in 2x klasični iz polovice zgoraj navedenih količin, torej 1 biskvit te velikosti je iz 3 jajc (v tem primeru ni potrebno razrezati biskvita, ker imamo 2 plasti; v primeru večjega pekača, biskvit razpolovimo).  


Postopek:  
1. Spečemo čokoladni biskvit. Nad paro raztopimo čokolado z maslom. Instant kavo pomešamo z vodo in prilijemo k čokoladi. Pustimo, da se malo ohladi. 


2. Zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav, sladkor in sol.


3. Jajci puhasto stepemo. Dodamo raztopljeno čokolado in premešamo. Prilijemo mleko in premešamo. Na koncu dodamo še suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo testo brez grudic. 


4. Čokoladno testo vlijemo v pomaščen in s papirjem za peko obložen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 160°C, 40-50 minut. Biskit ohladimo na mrežici, medtem pa spečemo še klasični biskvit. 


5. Klasični biskvit. Jajca puhasto stepemo s postopnim dodajanjem sladkorja, da močno povečajo volumen. Dodamo mešanico moke, gustina in pecilnega praška ter s kuhinjsko lopatico ali metlico narahlo vmešamo v jajca. 


6. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen in s papirjem za peko obložen pekač in pečemo v pečici, segreti na 190°C - 200°C, 10 minut. 


7. Biskvit ohladimo in razrežemo na 2 enaka 4-kotnika.  


8. Ohlajen čokoladni biskvit nadrobimo ali še bolje, zmeljemo v mrvice v kuhinjskem robotu. Dodamo 2 zvrhani žlici segrete marelične marmelade (da je bolj tekoča), nekaj žlic ruma (po okusu) in 3,5 dl sveže stisnjenega ali kupljenega pomarančnega soka. Vse skupaj dobro premešamo. 


9. Ohlajeni klasični biskvit navlažimo s pomarančnim sokom (2-3 dl) in na tenko premažemo z marelično marmelado na straneh, ki se bosta dotikali nadeva. Na prvo polovico premazanega biskvita enakomerno razporedimo čokoladni punč nadev in ga pokrijemo z drugo polovico premazanega biskvita. 


10. Glazura. K sladkorju dodamo rum, limonin sok in nato med mešanjem postopoma dolivamo toliko vode, da dobimo gosto glazuro, ki bo počasi spolzela z žlice (kot gosti med; toliko, da se bo lepo počasi enakomerno razlila čez površino peciva). Na koncu vmešamo 2-4 kapljice rdečega jedilnega barvila oz. do želenega rožnatega odtenka. 


11. Glazuro prelijemo po biskvitu in takoj (!) postavimo v hladilnik, da se glazura strdi.  


12. Punč pecivo dobro ohladimo, najbolje kar čez noč v hladilniku, da se biskvit dobro prepoji z okusi. Ohlajeno narežemo na kocke.

Za več idej za slastne vsakdanje jedi spremljaj tudi Instagram Story na profilu @gourmantica !
Facebook stran: Gourmantica.si

Pa prijetno sladkanje! :) 

Komentarji