Svinjska rulada s kruhovim nadevom

Sestavine:
- na 4 debelejše zrezke narezano svinjsko pleče
- 65–70 g izkoščičenih suhih sliv
- 210–220 g kruha brez skorje
- 4–5 žlic krušnih drobtin
- 1 čebula, peteršilj, timijan, zelena
- sol, poper
- 1,5–2 dl zelenjavne jušne osnove
- oljčno olje, maslo

Sočna svinjsko dobra rulada in pire krompir.

Postopek:
1. Suhe slive namočimo v topli do vroči vodi za 20–30 minut, da se malo zmehčajo. Kruh narežemo na večje kocke in ga prav tako namočimo v vodi.

2. Čebulo na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo čebulo, jo posolimo in svetlo rumeno popražimo ter pustimo, da se malo ohladi.

3. Kruh dobro ožamemo, dodamo ožete in na koščke narezane slive, čebulo, malo peteršilja, zelene, timijana, nekaj ščepov soli in popra ter začnemo vse skupaj mešati. Na koncu primešamo še krušne drobtine in dobro pregnetemo. Nadev postavimo za nekaj časa v hladilnik, dokler ne pripravimo mesa.

4. Meso enakomerno potolčemo in razgrnemo v štirikotnik. Nadev razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v valj, ki bo ustrezal krajši stranici potolčenega mesa. Valj nadeva položimo na rob (krajšo stranico) mesa in ga čvrsto zavijemo. Meso lahko pri straneh zapremo z zobotrebci. Tako ponovimo s preostalim mesom in nadevom.

5. V (litoželezni) ponvi segrejemo 3 žlice olja in rulade z vseh strani zlato rjavo popečemo. Na koncu dodamo še polno žlico masla in jušno osnovo. Ponev postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo 10 minut, nato zmanjšamo na 170–175 stopinj in pečemo še 30–35 minut. Rulade med peko prelivamo z omako od pečenja; če je treba, prilijemo še nekaj žlic vode.

6. Vroče rulade pustimo, da nekaj minut odstojijo, preden jih narežemo.

Pa dober tek! :)

Komentarji