Čokoladna maskarpone pita

Sestavine:
Krhko testo:
- 180 g moke (tip 500)
- 90 g masla
- 1/3 čž pecilnega praška
- 40 g sladkorja v prahu
- 1 rumenjak
- 1-2 jž kisle smetane


Nadev:
- 500 g sira maskarpone
- 150 g temne čokolade (za kuhanje)
- žlička masla
- 1 jž sladkorja v prahu
- nesladkani kakav v prahu za posip


Ostalo:
- 250 g jagod
- 50 g temne čokolade
- čokoladne mrvicePostopek:
1. Moko, sladkor v prahu in pecilni prašek zmešamo. Dodamo narezano maslo in s pomočjo vilice skupaj razdrobimo v večjim krušnim drobtinam podobne mrvice. Dodamo še rumenjak in kislo smetano ter vse skupaj zgnetemo v testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2. Dno pekača rahlo namastimo z maslom in potresemo z moko. Testo postavimo med 2 plasti papirja za peko in ga razvaljamo v obliko kroga, cca. 2-3 mm debeline. Zgornjo plast papirja odstranimo in s pomočjo preostalega papirja testo preložimo na pekač, čvrsto pritisnemo na dno in rob pekača ter ga z vilicami prepikamo. Tako pripravljeno testo v pekaču vrnemo v hladilnik, dokler segrevamo pečico.

3. Testo pečemo na 180°C cca. 20-30 minut. Pustimo, da se malo ohladi.
Kuharski namig: Če se bo testo med peko malo 'napihnilo', nič zato. Gre za preprost način peke testa, brez papirja za peko in fižolovih zrn (seveda ga lahko uporabite, če vam je ljubše). Ko je testo pečeno, ga še vročega s pomočjo kozarca rahlo pritisnite po dnu in ob robu pekača, da se poravna.

4. Nad paro raztopimo nalomljeno čokolado s koščkom masla. Pustimo, da se ohladi do mlačnega.

5. Maskarpone in sladkor v prahu z električnim mešalnikom na hitro kremasto stepemo, dodamo stopljeno čokolado in zmešamo do konca v enotno čokoladno kremo. Vlijemo jo na testo v pekaču in po vrhu poravnamo. Pito postavimo čez noč v hladilnik. Ohlajeno po vrhu potresemo s kakavom v prahu.

6. Pito postrežemo s svežimi jagodami, ki jih lahko pomočimo v stopljeno čokolado, povaljamo v čokoladnih mrvicah in takoj postavimo na papir za peko in v zamrzovalnik, da se čokolada strdi.

Za še več idej za vsakodnevne slastne jedi spremljaj tudi Instagram story na profile @gourmantica!

Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji